Student CMV en Actieacademie stagiaire, Linda Steenhoek, zoekt elke week een sociaal initiatief binnen Rotterdam op. Haar gedachten daarover houdt zij bij in een blog. Deze week haar ervaringen bij CultuurWerkplaats Tarwewijk, een initiatief van stichting Zuidzijde.

12079202_693664587435634_4077377028046082979_n

Een huiskamer in de Tarwewijk

Bijna elke ochtend fiets ik door de Tarwewijk naar InHolland. Het straatbeeld van de Tarwewijk is niet een opbeurende factor aan deze fietstocht. Gordijnen die altijd dicht zijn, vandalisme, gedumpt grofvuil, bovendien durf ik te wedden dat het gebroken glas op het fietspad de schuldige is van mijn recent lekke band. Als ik met de metro langs de woningen rijd zie ik de vele ‘’te koop’’ bordjes als een teken aan de wand, het signaal van bewoners die roepen: ‘’Haal ons hier weg!’’.

Mijn dagelijkse fietstocht wordt deze week onderbroken door een bord op straat. Eens geen ‘’te koop’’ bordje, maar een uitnodiging om binnen te komen. De voordeur staat open, er staan kinderwagens en scootmobiels voor de deur. Ik ben bij CultuurWerkplaats Tarwewijk.

Het is de tweede donderdag van  de maand, dat betekend dat het ouderenontbijt vandaag wordt georganiseerd. Elke donderdagochtend zijn ouderen welkom in deze huiskamer van de wijk, maar op de tweede donderdag van de maand wordt iedereen getrakteerd op een gratis ontbijt. Aan een lange eettafel, gevuld met lekkers, zitten ouderen, maar ook moeders met kinderen. Zodra ik aanschuif zet een vrijwilligster meteen een bordje voor mij op tafel.

Projectleider Marco Douma eet ook mee. Hij vertelt dat het vrouwenteam, een groep betrokken vrouwen uit de wijk, dit ontbijtje faciliteren. Ze hebben zelf met de plaatselijke Albert Heijn afspraken gemaakt om de ingrediënten voor het ontbijt aangeleverd te krijgen.

Het verbaast me hoe veelzijdig en zelfsturend deze groep vrouwen is. De vrouwen van het team zijn vaak de Nederlandse taal én een andere taal (Turks, Marokkaans en Spaans) machtig, en gebruiken deze tweetaligheid als middel om nieuwe bewoners van Nederland te bereiken en hen Nederlands te leren. ‘’Zeker hier in de wijk zien wij soms mensen met heel zware problemen’’ vertelt een van de dames ‘’maar ze durven ons wel te vertellen wat er speelt en wij kunnen ze helpen met de eerste stap naar een oplossing. Grote instanties bieden die veiligheid voor het maken van een eerste stap niet.’’ Het ontbijt en de ouderenochtenden zijn een manier om ook de senioren in de wijk te bereiken. ‘’Normaal zijn er meer ouderen, maar nog niet iedereen weet dat we nu op de donderdag ontbijten. Vroeger ontbeten we op de woensdag.’’

Robert Tau schuift ook aan, hij organiseert hier Literaire Oogst avonden. Zijn boterham smerend vertelt hij me over de rijke geschiedenis van de Tarwewijk. ‘’Er zijn hier grote films opgenomen, BN-ers van vroeger kwamen hier. Bovendien is kent de Tarwewijk architectuur als geen ander.’’ Het is een verhaal wat ik nooit gezocht had achter deze wijk.

Met andere ogen voor de Tarwewijk verlaat ik deze bijzondere huiskamer aan de Mijnsherenlaan 120D. Trots zijn op ‘’jouw’’ wijk kan en mag overal, ook in de Tarwewijk.

Meer informatie? Ga dan naar de website van Stichting Zuidzijde, er is ook een website voor CultuurWerkplaats Tarwewijk. Afbeelding van de Facebook pagina van CultuurWerkplaats Tarwewijk.