Student CMV en Actieacademie stagiaire, Linda Steenhoek, zoekt elke week een sociaal initiatief binnen Rotterdam op. Haar gedachten daarover houdt zij bij in een blog. Deze week haar ervaringen bij Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie.

Een meisje van een jaar of 3 zit op de koffiebar van Ookami. Haar moeder droogt wat kopjes af. Het is een tafereel dat je bij grote koffieketens niet zo snel zou zien, maar ik ben hier ook niet voor een soja latte macchiato met karamelsiroop. Ik ben hier voor koffie, met melk.

In mijn mening smaakt koffie lekkerder met een verhaal. Dat verhaal ontbreekt niet bij Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie. Oprichters Marco en Rodney gebruiken koffie, de koffiebar en het branden van de koffiebonen, als middel om jongeren te re-integreren.

Er hangt werk van Rotterdamse kunstenaars aan de muren van Ookami. Ondanks de lichte kleuren van de zaak, geven juist die werken een mooie weergave van het ruigere aspect van Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie. ‘’Koffie hoef je niet zo vernuftig over te doen.’’ zegt Marco. De cappuccino die ik drink smaakt er niet minder door.

Marco en Rodney zijn bekend met re-integreren vanuit diverse perspectieven. Ze hebben gezien hoe lastig het is voor jongeren met een strafblad om weer mee te doen in de maatschappij. Jongeren, die succesvol hun re-integratie procedure hebben doorbracht, die zich netjes aan alle afspraken houden, komen uiteindelijk, zonder Verklaring Omtrend Gedrag, toch niet aan het werk. ‘’En dan is de straat alles wat ze kennen.’’ voegt Rodney daar aan toe.

‘’De straat’’. Het is een cultuur die ik niet echt ken. Niet vanuit huis, niet vanuit school. Desalniettemin is het een eigen cultuur, met een eigen taal en eigen waarden en normen. Bovendien is ‘’de straat’’ overal om ons heen. Toch is het een cultuur die niet altijd even serieus genomen wordt, die vaak niet gezien wordt als cultuur maar als een gedragsprobleem. Marco en Rodney spreken de taal, begrijpen de cultuur en spelen daar op in. Daarmee weten ze jongeren te bereiken en ook vast te houden.

Rodney, CMV-Alumni, vertelt vol passie hoe hij juist de straat cultuur toepast in gedragsverandering bij de jongeren. Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie leert de jongens meer dan alleen de wetenschap achter koffie. Heilige Rotterdamse Boontjes Koffie geeft ze handvatten voor gedragsverandering, kleine veranderingen die wel passen binnen de straatcultuur. Dat erkennen van de straat als eigen cultuur, zonder daar allerlei probleem factoren aan te verbinden, is wat mij raakt.

Bij het weggaan bedanken meerdere brede jongens in joggingspakken en sneakers me voor mijn bezoek. Ik dank hen voor de koffie. Respect, en dan wel wederzijds respect, maakt verschil.

Ook genieten van échte Rotterdamse Koffie met een verhaal van de straat? Ga dan gewoon eens naar Ookami, op de Burgemeester Meineszplein 19, 3022 XB.