Student CMV en Actieacademie stagiaire, Linda Steenhoek, zoekt elke week een sociaal initiatief binnen Rotterdam op. Haar gedachten daarover houdt zij bij in een blog. Deze week haar ervaringen bij stichting Pluspunt.

Idyllisch. Zo voelt het terrein van stichting Pluspunt op het Samuel Mullerplein voor mij. Alsof ik even niet in druk en snel Rotterdam ben, maar in een dorpje waar iedereen elkaar kent.

Dat idyllische dorpje van Pluspunt West straalt niets anders uit dan gemoedelijkheid en saamhorigheid, voormalig dak en thuislozen (ook wel, de bezoekers van Pluspunt) werken naast stagiaires en sociale professionals. Een platte organisatie structuur, waar iedereen naast elkaar werkt, ongeacht een verleden met justitie, psychische problematiek en verslavingen die lang niet altijd overkomen zijn.

Het is niet ongebruikelijk om de soorten problematiek die ik net benoem intramuraal te behandelen. Hulpverleners worden op de zaak van een cliënt gezet. Er is sprake van hiërarchie. Nu het nieuwe zorgstelsel een meer extramurale aanpak vraagt, is Pluspunt een good practice van hoe het ook kan. Er is een heel andere manier van kijken en benaderen nodig om de persoon achter de cliënt te (blijven) zien, maar onmogelijk is het niet, dat bewijst Pluspunt.

Afgelopen vrijdag en zaterdag, 2 en 3 oktober, opende dat dorpje officieel haar deuren en vierde Pluspunt haar 10 jarige bestaan. Het nazomerzonnetje verwarmde de bezoekers, maar was voor de al warme sfeer niet nodig. Bezoekers van Pluspunt en allerlei sociale professionals uit Rotterdam zaten naast elkaar te genieten van heerlijke hapjes en muziek. Naast elkaar, met elkaar.

Pluspunt heeft als motto: ‘’Zet een punt achter het verleden en kom in de plus.’’ Ik denk dat dit ook een prachtig motto is om mee te kijken naar zorg waar hulpverlener en cliënt naast en met elkaar werken. Niet meer ‘’op een zaak’’ zitten, of dat nou een kantoor of een archiefmap is. Met elkaar werken, daar komen we allemaal van in de plus. Punt.

Ook even uit de Rotterdamse drukte? Kom even kijken. Maandag tot en met vrijdag, van 9:30 tot 16:30 op het Samuel Mullerplein 17c. Ook een goed adres voor een nieuwe fiets of een opknapbeurt voor de trouwe stalen ros.