Student CMV en ActieAcademie stagiaire, Linda Steenhoek, zoekt elke week een sociaal initiatief binnen Rotterdam op. Haar gedachten daarover houdt zij bij in een blog. Deze week haar ervaringen bij TostiTreffer.

Elke eerste woensdag van de maand komen jonge, creatieve ondernemers samen om te netwerken onder het genot van gesmolten kaas tussen twee krokante boterhammen. Dat is TostiTreffer.

Er gebeurt veel in Rotterdam op sociaal vlak en op creatief vlak. Steeds vaker ziet men dan ook een mix waar het sociale het creatieve complimenteert, en vice versa. Het frequenter samenkomen van deze twee werelden geeft interessante, nieuwe perspectieven op sociaal werk.
Naast fantastische initiatieven, brengt dit ook vraagstukken mee. Zijn de gevestigde sociale instanties en de gemeente nog steeds dé aangewezen organisaties voor zorg en welzijn?

Jonge architecten en kunstenaars van nu nemen in hun ontwerpen meer dan eens een sociaal doel mee. Een mooi voorbeeld daarvan kwam naar voren bij de laatste editie van TostiTreffer. StuLent is een architecten bureau dat ontwerpt vanuit genietmomenten van de mens. Het doel om te ontwerpen vanuit deze genietmomentjes vraagt een betrokkenheid bij de mens zelf, het ontwerp moet immers ergens op slaan. StuLent is daarom actief opzoek naar gesprekken over genietmomenten.
Deze gesprekken kan je op een bijna muzisch agogische manier voeren; op TostiTreffer maken bezoekers kleine collages om hun genietmomenten weer te geven. StuLent gebruikt de collages voor inspiratie. Terwijl ik mijn collage ontwerp vind ik mijzelf in een gesprek over genieten. Mijn gesprekspartner en ik kijken elkaar niet eens aan, we spitten verwoed de aanwezige tijdschriften door naar materiaal voor onze ontwerpen. (‘’Vraagje… heb jij een plaatje van een telefoon gezien? Of een foto van een flesje water?’’) Toch voelt het gesprek fijn en vertrouwd.

Terwijl ik mijn tosti opeet, en luister naar het verhaal achter StuLent en andere architectenbureaus met een soortgelijke visie, zie ik een lange draad gesmolten kaas tussenuit mijn boterhammen lekken. De gesmolten kaas tussen mijn boterhammen brengt mij bij een vraag: welke kaas zou de boterhammen van sociaal en creatief hechten?