15 tot t/m 18 april organiseerde de Actieacademie de tweede editie van Update. Een week lang nieuwe kennis opdoen. Jezelf updaten net zoals een computer dat regelmatig moet doen. In het sociaal werk verandert er ook continue een heleboel. We doen nieuwe kennis op en proberen deze te integreren in het werkveld. Het is goed om je als sociaal werker daarover te laten informeren.

Waar bestond het programma dan uit? Masterclasses met ervaringsdeskundigen over Reuma en het Foetaal Alcohol Syndroom. De studenten en docenten trokken er ook op uit, want leren op de werkvloer geeft toch een extra dimensie. Hoe boeiend kan het zijn om ook clienten te ontmoeten en te ervaren hoe het is om onregelmatig te werken of hoe je rekening moet houden met veiligheid. Maar ook de complexiteit van het werk en ervaren met hoeveel mensen je wel niet moet samenwerken. We bezochten:

 • Orion
 • Enver
 • Howy the Harp
 • Wijkteam Feijenoord
 • WMO Radar
 • Huize Thomas
 • CVD de Hille
 • Feyenoord Hub in Afrikaanderwijk
 • Medisch kinderdagverblijf Happykidz
 • Yulius
 • Children’s zone rotterdam

Daarnaast werd er ook nog een theaterstuk opgevoerd door Halime Yarba en haar dochter en gingen studenten naar Lantaren Venster om daar met elkaar de film Dirty God te kijken. Een gevarieerd programma met allemaal thema’s die gekoppeld zijn aan Social Work.

Reacties van studenten waren dan ook:

” deze week was mega interessant, zeker de ervaringsdeskundigen die we hebben gesproken”.

” Ik ben na deze week weer extra gemotiveerd om mijn studie op te pakken. Ik weet weer waar ik het voor doe.”

Als laatste organiseerde de Actieacademie ook  een symposium over mensenrechten en sociaal werk! In 2016 tekende een groot groep betrokkenen het manifest ‘Stel mensenrechten centraal in het sociaal werk‘.

Maar hoe geef je daar vorm aan? Mensenrechten lijken vaak in het nieuws te gaan over landen ver weg van ons, waar honger, armoede of een dictatuur is, maar dat is helemaal niet waar. Ook in Nederland worden er helaas voor groepen mensenrechten geschonden.

Het symposium werd geopend door ondervoorzitter van het college voor de rechten van de mens Quirinne Eijkman. Zij vertelde over wat mensenrechten zijn en hoe deze in Nederland worden gecontroleerd.

Daarna gingen we uiteen en werd er door verschillende betrokkenen een workshop georganiseerd over armoede, het bespreekbaar maken van mensenrechten, het thema vluchtelingen en een dialoog. We danken College voor de Rechten van de Mens, Mimoun Kasmi van AFD International- Nederland, Shahrzad Nourozi van Movisie, Hilda van Reeuwijk en Elizabeth van Twist van Werkplaats sociaal domein Zuid-Holland Zuid voor hun bijdrage!

De actieacademie kijkt al uit naar de derde editie die we in november gaan organiseren. Denk jij een relevante bijdrage te kunnen leveren? neem gerust contact met ons op.