Katendrecht heeft als onderdeel van Rotterdam een grootse geschiedenis. Ondanks dit moet ik bekennen er voor de komst van de Rijnhavenbrug nooit geweest te zijn. Zuid wordt – zo denken sommigen – opengesteld voor de noordzijde van de stad. Het Zuid ‘waar je vroeger niet mocht komen’ wordt langzaam maar zeker het Zuid ‘waar je wel je auto kan parkeren’ als je een bezoek brengt aan de nieuwe winkels en restaurants die er de afgelopen jaren zijn gevestigd. Als student vooralsnog niets voor mij, culinaire exploitatie en moeilijke koffie is iets voor het weekend. Ondanks dit, weet Belvédère dit beeld van Katendrecht te veranderen op een manier die kenmerkend is voor het sociale werkveld.

Op vrijdag 16 september ben ik langsgeweest bij Verhalenhuis Belvédère op Katendrecht. Het eerste wat me opviel was het pand op zich. De historie van Katendrecht is doorgaans bekend in Rotterdam, zo heeft het verhalenhuis deze ook. In de Tweede Wereldoorlog fungeerde het gebouw als jazzclub, hetgeen destijds verboden was door de Duitse bezetters. Hoewel het gebouw daarna voornamelijk in gebruik was als expositieruimte, is er omstreeks 2008 wat gaan ontwikkelen. Langzaam maar zeker kwamen er mensen van verschillende culturen bij elkaar en deelden zij verhalen. Er begon een netwerk te ontstaan van allerlei gemeenschappen op Rotterdam-Zuid, die stuk voor stuk iets te vertellen hadden over cultuur, religie en waar zij vandaan komen.

dsc_0118Belvédère heeft als sociaal en cultureel initiatief werk gemaakt van deze overvloed aan samenkomst tussen verschillende culturen. Zodoende is het pand in gebruik genomen als laagdrempelig centrum voor ieder die interesse heeft. Een aantal activiteiten kwam op gang. Zo is er een volkskeuken waar men verschillende maaltijden kan nuttigen, waarbij een verhaal wordt verteld van een vrijwilliger.

 

 

Ook biedt de stichting de mogelijkheid voor vieringen om plaats te vinden. Denk hierbij aan cultuurfeesten, verjaardagen of geboortefeesten. Wat wordt benadrukt is de open- en laagdrempeligheid van de ruimte. Naar binnen stappen met verhalen, ideeën of vragen is altijd mogelijk. Voor besprekingen of vergaderingen is er bijvoorbeeld plaats, maar ook voor een kop koffie met gebak.

Mogelijkheden voor het Sociale Werk
De kracht van Belvédère is te vinden in de beschikbaarheid van het sociale netwerk en de openheid waarmee dit gedeeld wordt. Een positieve houding is een uitgangspunt, evenals interesse in de medemens. De persoonlijke en informele benaderingswijze waarmee de stichting zijn netwerk beïnvloedt is kenmerkend voor de locatie. Ondanks de doorgaans eenzijdige uitgaansgelegenheden op Katendrecht heeft Belvédère geen last van een ‘isolement’. Het sociale werk kan veel betekenen voor dit soort ondernemingen, en andersom. Iedereen met een plan is welkom, laagdrempelig beleid en een open houding maakt een plek als Belvédère uitermate geschikt voor initiatief.

dsc_0120Katendrecht is in de loop van de 21ste eeuw gaan ontwikkelen tot een aspirant bruisend stukje Rotterdam. Hoewel er veel mogelijkheden zijn op het schiereiland, wonen er ook mensen. Deze groep, die nauw verbonden is met de rest van Zuid, heeft een plek nodig om contact te maken. Belvédère is zo’n plek, te midden van een groeiende vraag naar accommodatie aan deze kant van de bruggen. De geaardheid van de onderneming is een voorbeeld voor sociaal werkers, ondernemers maar ook het publiek dat nog niet verder kijkt dan de Rijnhavenbrug. Netwerken is immers een investering in de toekomst!