Na een half uur fietsen op een vouwfiets die minstens anderhalf keer zo oud is als ik ben, kwamen wij aan in Prins-Alexander. Dit stukje Rotterdam is voor menig toerist nog onbekend gebied, hetgeen hoogstwaarschijnlijk de reden is dat jong-fietsend Nederland hier woont. Een kinderrijk stadsdeel dat is onderverdeeld in wijken als Ommoord, Zevenkamp of Prinsenland bijvoorbeeld. Rotterdammers uit het oosten zullen zeggen dat hier niks gebeurt, Westerlingen vinden het te ver of verwijzen ernaar als ‘het eind van de metro, toch?’. 

Op dinsdag 6 september is de Actieacademie op bezoek gegaan bij Ravottuh. Deze natuurspeeltuin is een concept van Abela, Buurtlab en de Speeldernis. Ook is er vanuit de bewoners gebleken dat er behoefte is geweest aan een soortgelijke plek. Het idee is een bijdrage te leveren aan de sociale ontwikkeling van kinderen, door middel van deze naar eigen zeggen ‘informele manier van spelen’.

ravottuhfoto2Aanspreekpunt Edward heeft uitleg gegeven over de bedoeling van het park, namelijk het bevorderen van het gedrag van kinderen in de wijk. Dit gaat onder andere over het samen spelen, delen en ontwikkelen van creativiteit. Geen speeltoestellen, geen lijnen op het veld. Kinderen wordt hier geleerd risico’s in te schatten en sociaal met elkaar om te gaan.

 

 

Mogelijkheden voor het Sociale Werk
Ravottuh is door zijn open karakter niet beperkt in de mogelijkheden voor activiteiten. Denk hierbij aan georganiseerd verstoppertje spelen, of paaseieren zoeken. Ook het bouwen van hutten en dergelijke bezigheden wordt gestimuleerd. Voor studenten met een pedagogisch beroepsveld is deze onderneming een kans de doelgroep (niet alleen betreffende kinderen) te begeleiden. Het informele karakter van de benadering van de doelgroep en de professionele aanpak van sociaal-agogische uitgangspunten zijn kenmerkend voor Ravottuh.

ravottuhfoto1Een stad als Rotterdam heeft meer van dit soort natuurspeeltuinen. Langzaam maar zeker wordt het gebied steeds minder groen en vindt onderwijs alleen nog maar in de schoolbanken plaats. Ondernemingen zoals deze zijn een kans te investeren in de toekomst van de jeugd, maar geven ook vrij spel voor het opzetten van sportieve ontwikkelingsprojecten. Laagdrempelige activiteiten voor jong en oud, in de buitenlucht.