Linda Steenhoek (student CMV), 23 juni 2015

maxresdefault

Verslag van een masterclass door A.J. Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden in Rotterdam

Het toekennen van waarde aan de diverse stadsinitiatieven (binnen Rotterdam) is nog altijd lastig. Albert Jan Kruiter van het instituut van de publieke waarden legt helder de verschillende belangen binnen een initiatief uit.

In zijn masterclass van 18 juni binnen de Impact Hub geven diverse aanwezigen hun strubbelingen met betrekking tot subsidiëring en waardetoekenning vanuit de gemeente, wijk, betrokken organisaties, etc. weer. Initiatieven, die het bestaan voor andere initiatieven of doelgroepen vergemakkelijken, krijgen niet altijd de steun die zij hiervoor nodig hebben.

Kruiter geeft aan dat publieke waardering bestaat uit 3 elementen; legitimiteit, rendement en betrokkenheid. Het is onmogelijk om bij het waarderen van een initiatief op alle punten 100% te scoren. Een compromis (op elk vlak 80% scoren) lijkt de logische oplossing, echter in de praktijk komt het er vaak op neer dat een initiatief gaat voor een score van 100% op legitimiteit en daarbij de andere elementen negeert of vergeet.

De efficiëntie van dergelijke initiatieven gaat daarbij verloren, soms heeft een initiatief nemer ook geen keuze dan volledig scoren op legitimiteit omdat deze ook een verantwoording af te leggen heeft bij een overkoepelende organisatie.

Dit alles biedt een nieuwe uitdaging aan de sociale professional anno 2015. De zorg veranderd, kunnen wij dit systeem ook veranderen? Wanneer neemt de zorg genoegen met een compromis die alle elementen van publieke waardering in acht neemt? Wat heeft een initiatiefnemer daarvoor nodig? Dit zijn vragen die onze aandacht, juist nu, verdienen.

Linda Steenhoek
http://publiekewaarden.nl/home/wie-zijn-wij/aj.aspx