Het is en blijft een lastige kwestie wat betreft immigranten en de documentatie hiervan. Dat het een actueel onderwerp is staat vast, vermoedelijk nog wel een aantal jaar zelfs. Het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt, het ROS, is een stichting die wat betreft het onderwerp midden in het werkveld staat. Toen ik hoorde dat de locatie gevestigd was in de buurt van de Markthal en het bruisende winkelaanbod van de binnenstad, zag ik de bui al hangen. Ik had het echter mis, het ROS is een onderneming die persoonlijk en doelgericht professionele hulp biedt aan uitgeprocedeerde immigranten.

roslogo162x58

Het Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt heeft een ruim aanbod voor de doelgroep, met betrekking op de begeleiding van uitzetting of maatschappelijke begeleiding. Denk hierbij aan spreekuren, empowerment-trainingen en terugkeerprojecten. Opvallend is dat de stichting een deel van hun tijd besteedt aan het beïnvloeden van het beleid rondom de doelgroep. Door constant met de gemeente in overleg te zijn bevorderen zij de kennis die er op dit moment is over de diverse doelgroep.

‘’Niet iedereen zit in een COA.’’ (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers)

ROS biedt professionele hulp voor uitgeprocedeerde immigranten en heeft op die manier ook een kapitaal aan kennis. Zelf geven zij dan ook aan heel veel informatie voorbij te zien komen waar de normale burger eigenlijk geen idee van heeft. Er zijn veel voorbeelden van specifieke situaties waar zelfs professionals van opkijken. Dit maakt het werk complex en niet voor iedereen weggelegd.

Mogelijkheden voor het Sociale Werk
Bij aanvang is al duidelijk dat het ROS vrij specifieke gevallen binnen de doelgroep kan behandelen omdat zij gespecialiseerd zijn hier in. Zowel de gemeente, de overheid en wijkteam zien de meerwaarde van de stichting aangezien deze organen een bredere kijk hebben en zich binden aan beleidsontwikkeling.

Voor het sociale werkveld is het opsporen van ‘onzichtbare problemen’ een buitenkans voor professionals. Niet alleen omdat zij op deze manier de doelgroep beter leren kennen, maar ook om in het kader van gemeentelijk beleid hun stem te laten horen. ROS heeft zicht op zaken waar anderen vaak niks van af weten, aangezien deze groep migranten vaak hun anonimiteit wenst te bewaren.

Dat er illegale immigratie plaatsvindt is geen geheim, evenals het bestaan van de netwerken binnen deze groepen. Er is dus altijd wel een organisatie nodig die deze groep het vertrouwen geeft op te komen voor de belangen hiervan. Door aan te tonen wat de meerwaarde is van de maatschappelijke, dan wel psychosociale, begeleiding kan het ROS via mond-op-mondreclame de doelgroep bereiken. Het via deskundigheid begeleiden van een uitzettingsprocedure is voor elke gemeente belangrijk.