Voedseltuin Rotterdam

Het is het jaar 2017 en iedereen weet onderhand wel dat ieder idee over duurzaam voedsel binnen een laagdrempelige samenleving slechts een concept is. Het is zo’n onderwerp waar men in de eerste instantie enthousiast over is, maar vervolgens vergeet omdat er weer een andere trend is die ons definieert als persoon. De Voedseltuin is het bewijs dat biologisch en ambachtelijk voedsel voor iedereen kan zijn. 

DSC_0128

De Actieacademie is op donderdag 22 september langsgegaan bij de Voedseltuin in Rotterdam-West. De naam van deze stichting spreekt voor zich, het is een tuin waar voedsel wordt verbouw. Ondanks dat dit het beeld kan zijn van iemand die het voor het eerst hoort, heeft de Voedseltuin een rijk sociaal aspect. Gelegen tussen de Keileweg en de Vierhavenstraat beslaat de tuin een braakliggend stuk grond dat van alle kanten toegankelijk is. Contactpersoon Tineke van der Burg verteld dat er tijdens de crisis behoefte was vanuit de voedselbank meer aanvoer te hebben van versie groenten en fruit.

Op eigen initiatief komen vrijwilligers van allerlei achtergronden samen om op de tuin te werken. ’s Ochtends geeft een tuinman instructies voor de dag, wat er gedaan moet worden en welke plannen er op tafel liggen. Naast tuinieren wordt er constant gewerkt aan manieren duurzaam en natuurvriendelijk te werk te gaan. Zo worden en regenwatersystemen aangelegd bijvoorbeeld. De tuin biedt de mogelijkheid zelfstandig en toch sociaal te werk te gaan. De doelgroep bestaan uit vrijwilligers die stuk voor stuk een reden hebben om te komen. Dit kunnen psychische klachten zijn, moeite met het toetreden op de arbeidsmarkt en dergelijke. Indien nodig kan de stichting mensen adviseren of doorverwijzen.

Mogelijkheden voor het Sociale Werk
Het sociale werkveld is overgoten van creatieve ideeën over de beïnvloeding van een doelgroep. In principe komt het er veelal op neer dat er een mogelijkheid moet zijn dagbesteding met een sociaal aspect te ontwikkelen. De agogische waarde is dan ook de investering in de toekomst, niet alleen die van de doelgroep(en). De Voedseltuin Rotterdam keert terug naar een elementaire manier van het bevorderen van sociaal welzijn. De ingrediënten zijn een stuk grond, materialen en een bestuur dat weet waar het mee bezig is. De vrijwilligers komen vanzelf wel en duidelijk is dat zij graag de handen uit de mouwen steken voor een onderneming als deze. De motor hier achter ligt bij het laagdrempelige beleid en de openheid binnen deze ‘community’. Men werkt vanuit een vrije keuze en dat is iets waar het sociale werkveld een voorbeeld aan kan nemen. Zelfvoorzienig en uniciteit zijn een investering in de toekomst van de deelnemer, het werkveld en de stad.

DSC_0129

De Voedseltuin is toegankelijk voor iedereen die interesse heeft mee te werken aan de voorziening voor partijen zoals de Voedselbank. Buiten dat borduurt het voort op de vergroening van de stad. Door een open houding te hebben maakt de stichting het recidivisten makkelijk zich te oriënteren en gaandeweg op een bijna ‘therapeutische’ wijze vaardigheden te ontwikkelen of naar boven te halen. Rotterdam wordt jonger, Rotterdam wordt hip. Laat niet vergeten worden dat er ook mensen zijn die niet zozeer interesse hebben in architectuur, kunst en het uitgaansleven. Duurzaamheid met een vrije insteek is voor velen een belangrijk aspect van een groeiende stad.